top of page
avcemacer

INSTAGRAM'IN KAPATILMASINDAN DOĞAN EKONOMİK VE TİCARİ ZARARLARINIZI TALEP ETME HAKKINIZ BULUNMAKTADIR.

İnternetin gelişimiyle birlikte Instagram, Facebook, X (Twitter) ve benzeri sosyal medya platformlarının gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş olması, bu platformların aynı zamanda ticari maksatlarla kullanılmasını sağlamıştır.


Özellikle Instagram birçok ''influancer'' ile birçok irili ufaklı firmanın reklam, sponsorluk, işbirliği gibi birtakım ticari faaliyetlerini yürüttükleri bir mecraya dönüşmüştür.


02.08.2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından TCK'da sayılan katalog suçların işlendiği ve platform tarafından bu suçlarla ilgili tedbirlere uyulmadığı gerekçesiyle Instagram'a erişim engeli getirilmesi öncelikle yurttaşların ifade özgürlüğü hakkını ihlal etmiştir. Bu hukuk dışı uygulamayla aynı zamanda, Instagram'da bahsolunan elektronik ticaret, reklam ve sponsorluk işleriyle uğraşan ''influancer''ların ve firmaların temel ekonomik hakları zarara uğratılmıştır.


Bu hâlde, Instagram'ın kapatılması sebebiyle zarara uğradığını düşünen kullanıcıların bu zararlarını talep edip edemeyeceği meselesi gündeme gelmektedir.


5651 sayılı Kanun gereğince sadece suç teşkil eden içeriklerinin çıkarılması, yayınlarının engellenmesi gibi bir uygulamaya gitmek yerine, Instagram'ın tamamen erişime engellenmesi, Anayasa ile teminat altına alınmış çok sayıda temel hakkı ihlal etmektedir. Temel hak ve hürriyetlerin, ancak Anayasa m. 13 kapsamında kanunla -ve fakat hakkın özüne dokunulmaksızın- kısıtlanabileceği düzenlenmiştir. Oysa, salt bir idari işlemle -üstelik ölçüsüz ve hukuki belirlilikten yoksun olarak- Instagram'ın kapatılmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.


Nitekim aynı konuda Anayasa Mahkemesinin 23.01.2024 tarih ve B.No:2013/2602 kararında da bu hususa değinilmektedir. Karara göre, ''Hakkın amacına uygun şekilde kullanımını son derece zorlaştıran, ciddi suretle güçleştiren, örtülü bir şekilde kullanılamaz hale koyan ve etkisini ortadan kaldıran sınırlamalar öze dokunur niteliktedir. Sınırlama amacı ile aracı arasında adil bir dengenin gözetilmesi şeklinde tarif edilen ölçülülük ilkesi ile daha az sınırlayıcı ya da daha hafif tedbirlerle sınırlama amacına ulaşılması mümkün olduğu halde hak ve hürriyetleri daha çok sınırlayan, haklardan yararlanacak kişilere daha ağır yükümlülükler getiren düzenlemelerin önlenmesi amaçlanmaktadır. Dolayısıyla belli bir amaca ulaşmak için alınan sınırlayıcı tedbir, gereğinden ağır ve katı ise o sınırlama ölçülü olmayacağı gibi demokratik toplum düzenine de uygun bir sınırlama olmayacaktır. Anayasanın 13. ve 26. maddeleri kapsamında kanunen öngörülen sınırlı sebeplerle ve meşru amaçlarla, demokratik toplum düzeninin gerekleri gözetilerek, sınırlama amacı ile aracı arasında ölçülü bir dengenin gözetilmesi ve hakkın özüne dokunulmaması gerekir.''

İdare tarafından verilen Instagram'a yönelik erişimin engellenmesi kararı bu ve birçok yönden hukuka aykırılık teşkil etmekte, dahası birçok kişinin ticari hayatını da sekteye uğratmaktadır.


Bu hususta zarara uğrayan kimselerin zararlarının giderilebilmesi hukuken mümkündür. Öncelikle 2577 S. İYUK m. 11 kapsamında İdareye bir bir başvuru yapılması, akabinde de işlemin iptali ve tam yargı davası açılması gerekmektedir. Yapılan yargılamada meydana gelen zarar tespit edilebilecek ve koşulları varsa davacının zararlarının giderilmesi istimali doğacaktır.


Tüm bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve başkaca bir hak mağduriyeti doğmaması için bu konuda muhakkak bir Avukat desteği alınması elzemdir. Ülkemizdeki tüm Avukatlar bu konuda son derece yetkin ve güvenilirdir.



1 Comment


Tunç
Tunç
Aug 03

Instagram'da yaptığım ürün tanıtımlarıyla para kazanıyor ve vergimi kuruşu kuruşuna ödüyorum. İki günde zararım 17.000 TL. Hakkımız yeniyor. Instagram engeli kalksın!

Like
bottom of page